istanbul

istanbul

Kareler: Amsterdam

Kuzeyin karakterli şehri Amsterdam kanalları ve kanal kenarına dizilmiş evleri ile alışık olmadığımız şehir manzaraları sunuyor bize. Topraklarının önemli bir bölümü deniz seviyesinin altında bulunan Hollanda, suyla başedebilmek için çareyi bütün ülkeyi kanallarla donatmakta bulmuş. Bu kanallarda toplanan sular denize deşarj ediliyor ve bu sayede ülkenin sular altında kalması engelleniyor. Her sağanakta şehirleri su baskınına uğrayan bizler için kavraması çok zor bir durum bu.

Biz yine dönelim Amsterdam'a. Meşhur kanal evlerinin çoğu tarihi yapılar. Üzerlerindeki yapım yıllarından yaşlarını öğrenebiliyorsunuz. 1600'lü yıllara kadar giden pek çok bina var ve bu binalar halen kullanımda. Tamamı kazıklar üzerinde durduğundan yüzyıllar içinde binalarda kaymalar ve yan yatmalar görülüyor. Tehlikeli bir durum ortaya çıkana kadar müdahale edilmediğinden kanal evleri yamuk yumuk halleriyle görenleri şaşırtıyor.

Aşağıdaki tipik kanal sokağı görüntüsü şehrin ruhunu yansıtıyor. Yüzlerce yıllık binalar yanyana, bütünsel bir estetik ile uyumlu olarak sıralanmış. Dikkatli gözler binaların çoğunun eğik durduğunu farkedecektir.


Sol kaldırıma parketmiş arabaların hemen yanından bir kanal geçiyor.

Geçmişini bugünün içine katabilmiş bir şehir olan Amsterdam'a iş amaçlı gittiğimden bir izlenimler yazısı hazırlayamadım. Yine de, tek kare bile olsa bir görüntü sunup bu güzel şehri Pirekare'ye katmak istedim.




Hiç yorum yok: