istanbul

istanbul

Kareler: Paris'te iki köprü

Kaydadeğer bir doğal güzelliği olmamasına rağmen Paris bir şehir olarak ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Seveni de sevmeyeni de olsa, Paris'i görüp de kayıtsız kalabilen pek az insan vardır herhalde. Ben Paris'i bir şehir olarak çok estetik buluyorum. Temsil ettiği yaşam tarzından bağımsız olarak sadece binaları, caddeleri ve sokakları ile bile ayrıcalıklı bir yere sahip bu şehir. Bir de ortasından akan Seine nehri üzerindeki köprüleri var.

Bu köprülerden iki tanesi farklı tarzları ile ayrı hikayeler anlatıyor. Bir tanesi Pont Neuf, yani "yeni köprü". İsminin ifade ettiğinin tam tersine Paris'in en eski köprüsüdür Pont Neuf. Nehrin ortasındaki küçük İle de la Cité adasını her iki kıyı ile birleştirir.

Hemen Yeni Köprü'nün bir görüntüsünü sunayım.


16. yüzyılda kral 3. Henri artık eskiyen köprülere bir alternatif olması için Seine nehrinin üzerine yeni bir köprü yapılması için çalışmaları başlatır. Seneler süren inşaat ve tabii tasarım değişiklikleri sonunda köprü biter ve 400 yıl sonra bile adı "yeni" kalacak olan yapı son halini alır.

Pont Neuf'ten bir görünüm daha, bu sefer diğer taraftan. İle de la Cité adasının yanyana sıralanmış tarihi binalarının önünde poz veriyor bu kez.


"Yeni Köprü" ile tezat oluşturacak şekilde biraz ilerisine, Napolyon tarafından 1802'de Seine nehri üzerine "modern" bir demir köprü yaptırılır. Bu modern köprü geleneksel olanların tersine zamana yenik düşer ve 1970'lerde yıkılır. Bu olayın hemen ertesinde eski "modern" köprünün neredeyse aynısı yeniden inşa edilir ve bugünkü Pont des Arts yani Sanat Köprüsü ortaya çıkar. Tel örgü parmaklıkları 2000'li yılların sonlarına doğru aşık turistlerin aşklarının sembolü olarak asma kilitler ile dolmaya başlar. Dünyanın her köşesinden gelen insanlar köprüye asma kilitler takmaya başlayınca, onbinlerce asma kilitin ağırlığı köprü için tehdit oluşturur ve Paris belediyesi tel örgü parmaklıkları kaldırıp yerine levha şeklinde "sanatsal" korkuluklar yerleştirir.

İşte modern "Sanat Köprüsü".


Alt tarafı iki tane yaya köprüsü diyeceksiniz ama işte herşeyin bir öyküsü var. Yüzlerce yıl eskimeyen "Yeni Köprü" ile zamana direnemeyip yıkılan ve yeniden yapılan modern "Sanat Köprüsü" bu iddialı şehirde turistlere poz vermeye devam ediyor.


Hiç yorum yok: