istanbul

istanbul

Kareler: Stuttgart

İş için defalarca gittiğim bir şehir Stuttgart. Turistik olarak çok etkileyici bir yer olduğunu söylemek pek mümkün değil aslında. Yine de, şehir merkezindeki bazı mekanların özellikli olduğunu kabul etmek lazım. Tarihi dokunun korunması, hatta bu dokuya ciddi olarak sahip çıkılması Avrupa'nın her köşesinde sizi şaşırtan vahalarla karşılaşmanıza sebep oluyor. Stuttgart da tipik bir endüstriyel Alman şehri ve haydi yeni bir şehir görelim dediğinizde gitmeyi aklınıza getireceğiniz yerlerden biri değil. Buna rağmen sınırlı sayıdaki mekanda bile olsa sizi şaşırtacak dokunuşlara sahip bir yer.

Almanya'nın en büyük altıncı şehri olmasına rağmen nüfusu sadece 600.000 olan Stuttgart Alman otomotiv endüstrisinin merkezlerinden biri. Tabii, bu tür özellikler Pirekare açısından ön planda değil ancak şehrin "ne" olduğunu aktarmak açısından vurguluyorum.

Şehir merkezinde şöyle bir yürüyüş yaptığınızda belediye meydanının hemen arkasındaki sokaklardan bir olan Geiss Strasse'nin sonundaki meydana yerleşmiş cafe bu endüstri şehrinin sıcak yüzünü size gösteriyor.


Taş binaların uyumlu birlikteliği içinde kendini var eden estetik bir mekan burası. Sıcak bir kahve eşliğinde tatlı tatlı dedikodu yapmak için çok uygun bir yer!

Tren garının tam karşısında konumlanmış Königstrasse şehrin en merkezi yürüyüş ve alışveriş mekanı. Tamamen yayalara ayrılmış bu uzun cadde kültürel yaşamın da merkezi. Cadde üzerindeki Schlossplatz meydanının tam karşısında yer alan alışveriş merkezi bir Yunan tapınağı şeklinde yapılmış. Çok samimi bir tasarım bu. Tarih boyunca şehirlerin en büyük binaları hep ibadethaneler olmuş. Günümüzdeki en büyük şehir binaları ise alışveriş merkezleri. Ne de olsa kapitalizmin tapınakları bunlar.

Bahsettiğim bina kendini farklı göstermek yerine doğrudan tapınak formuna sahip.


Büyük sütunların şekillendirdiği görünüm önünden kaygısızca gelip geçenlere güzel bir fon oluşturuyor.

Bu kendini beğenmiş oluşumun yerine daha otantik ve mahcup bir mekanı tercih edip, sizi tarihi Markthall'e davet ediyorum. Üstü kapalı bir pazaryeri olan Markthall lezzetli ve kaliteli malzemelerin satıldığı bir gurme mekanı. Bir tezgahta çeşit çeşit siyah sele zeytinin satıldığını bile gördüm.


Şehrin bence en özellikli mekanı Schiller meydanı. Hani diyebilirim ki Stuttgart'ta tek bir yer görecekseniz burası Schiller meydanıdır. Ortasında büyük şair Schiller'in bir heykelinin yer aldığı meydan çok estetik bir yer.


Meydanın sağındaki beyaz binanın altında bulunan Alte Kanzlei, yemek için seçebileceğiniz en güzel mekanlardan biri. Karşınıza Schiller'i alıp şerefine kadeh kaldırabileceğiniz ve lezzetli yemekler yiyebileceğiniz bir restoran.

Akşam olup Schiller'in düşünceli hali gölgelere karıştığında ortamın ambiansı daha da esrarlı bir çekiciliğe kavuşuyor. Burada gecenin inişini yaşantılamak lazım!

Ne demek istediğimi anlatabilmek için aşağıdaki fotoğrafı sunuyorum size.


Tipik bir endüstri şehri olmasına rağmen Stuttgart size böylesi küçük sürprizler sunuyor.


Hiç yorum yok: